mandag den 28. april 2014

Mælkebøtte kaffe

Efter jeg havde læst om mælkebøtte kaffen, var jeg ikke i tvivl om, at det skulle jeg da prøve med hjælp fra mine børnehavebørn.

Selve processen ser meget simpel ud: Man graver nogle mælkebøtterødder op, vasker dem og skærer dem i små stykker, putter dem i ovnen ved 150 grader indtil de er mørkebrune, og bruger f.eks. en morter til at mase dem. (kilde:http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=15&a=2958)

Nu vil jeg vise processen i billeder – Det var jo egentligt meget simpelt – men også meget tidskrævende.

20140428_101433[1]
I starte troede jeg at vi kunne få mælkebøtterødderne op med en kniv, men vi fandt hurtigt ud af, at der måtte stærkere midler til Smiley
Det giver sved på panden og store overarme at grave mælkebøtter op med en greb. Men det er lidt nemmere, når vi samarbejder Smiley
20140428_102809[1] 20140428_103415[1]

 

20140428_103418[1] 20140428_103730[1]

Vi fik gravet en ordentlig skålfuld rødder op. Imens var der andre børn, der skilte de opgravede mælkebøtters stængler ad, og lagde dem i vand – se hvor flotte de bliver.

20140428_142523[1] 20140428_151030[1]
20140428_151322[1]

Så var arbejdsdagen slut, og jeg var nødt til at tage rødderne med hjem for at få processen færdig. Det tog LAAANG tid at få dem rene – heldigvis kunne man nyde solen samtidig. Så skulle de snittes i små stykker

 

20140428_152948[1] 20140428_193614[1]
20140428_205413[1] 20140428_210822[1]

Rødderne er skåret i stykker, så har de været en tur i ovnen – ca 2 timer ved 250 grader. Da de skulle males prøvede jeg først med foodprocessoren, men det gik ikke. Så jeg fandt morteren frem, og så skulle der knofedt til Smiley

Der har været en liflig duft i huset, mens rødderne blev brændt i ovnen. måske en lidt kakaoagtig duft. En af mine børn troede jeg bagte kage Smiley Nu glæder jeg mig meget til at tage det med i børnehaven i morgen, og vise resultatet til børnene,og servere smagsprøver for mine kolleger.

Jeg synes det er rigtig spændende at mælkebøtten kan bruges til så mange ting, Denne process tror jeg dog villle være bedre med SFO børn, da de bedre kan fastholdes i længere tid. J

3 kommentarer:

  1. Spændende og fint dokumenteret forløb - hvordan gik det med prøvesmagningen?
    Jeg tænker kaffen blev temmelig bitter? Man kan jo også spise blomsterne - de gule kronblade i salat. Eksempelvis en solnedgangssalat med revet rødbede (eller lilla gulerødder) nederst, efterfulgt og revet gulerod og mælkebøtte kronblade øverst.
    Beskriv ligeledes de pædagogiske / didaktiske overvejelser du gør dig i forbindelse med aktiviteterne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder som en spændende salat, med en masse skønne farver. Måske den også skulle prøves af. Jeg er virkelig blevet overrasket over alle de muligheder der er i en lillebitte mælkebøtte :-)
      Jeg vil i den kommende uge prøve at koble noget teori på processen :-)

      Slet
  2. Hej igen

    Jeg kan se du har masser at relevante pædagogiske overvejelser under dit forløb med mælkebøttemarmelade - super!

    SvarSlet