torsdag den 24. april 2014

Mælkebøtten

Mælkebøttens latinske navn er Taraxacum officinalis. Navnet kommer fra en øjensygdom “Taxaris” som mælkebøtten blev brugt til at behandle imod i oldtidens Grækenland.

Det er en ukrudtsplante, der er meget svær at bekæmpe, da den både formerer sig med rodskud, og via de luftbårne frø, der let spredes over store arealer af vinden. Den bliver ikke bestøvet, men danner i stedet kloner af sig selv.

Mælkebøtten er en forhadt plante af mange, og har mange øgenavne Troldeblomst, Fandens mælkebøtte, løvetand og djævelsblomst.

Mælkebøtten sundhedsmæssige værdi har været kendt langt tilbage. Fra 1200 tallet blev den brugt som vanddrivende middel, mælken er blevet brugt mod gulsot, og til at få fregner og vorter til at forsvinde. Rødderne er blevet brugt mod nyrelidelser og diarre.

I dag har forskere bevist, at mælkebøtten har en gavnlig effekt på fordøjelsen, er velegnet til udrensning, idet den aktiverer leveren og galden. Det tyder også på at planten har en gavnlig effekt på betændelsestilstande.

Jeg har ved at læse om mælkebøtten fundet ud af at det ikke kun er en ukrudtsplante, men den kan bruget til mange ting: salat, saft, marmelade, sirup, kaffe, te, vin, brød, suppe mv. Derudover kan man lave sjove ting med stilkene, binde kranse, og male med blomsterne.

Jeg vil i den kommende uge prøve nogle aktiveter med mælkebøtten. Jeg ville gerne have børnene i børnehaven med i alle aktiviteter, men jeg vælger nogle ud og laver med dem, og så vælger jeg at lave nogle selv.

 

Kilder

http://www.naturporten.dk/temaer/danmarks-planter/urter/item/fandens-maelkebotte-lovetang

http://www.dr.dk/tips-fra-dr/tips-og-raad/urt/maelkebottens-sundhedsvirkning.htm

http://www.cayce.dk/Mlkebtte.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar